tekisikö mielesi Joulusuudelmaa?
6.12.2017, Niina AuttiMiksi mistelin alla suudellaan?
Onko romanttisella mistelinoksan alla suutelemisella jokin historiallinen selitys?
Misteliin ( Viscum album) liittyy paljon erilaisia uskomuksia ja rituaaleja.
Mistelinoksan alla suutelemisen perinne on alkuisin muinaisilta druideilta. Mistelillä uskottiin olevan tiettyjä maagisia ominaisuuksia, koska se oli pyhäkasvi ja hedelmällisyyden symboli.
On epäselvää, miksi suuteleminen yhdistetään mistelinoksaan. Mutta koska misteli oli hedelmällisyyden symboli, on järkeenkäypää, että se yhdistettiin suutelemiseen. Perinteen sanotaan olevan peräisin kelttiläisten juhannusaaton juhlista, jolloin misteleitä poimittiin.
Mistelin alla vaihdettu suudelma tuo onnea ja menestystä seuraavalle vuodelle.
Misteli ( Viscum album ) on puoliloinen, joka leviää puihin lintujen mukana. Linnut kuljettavat jätöksissään mistelin siemeniä lehtipuiden oksille, joilla siemen itäessään tunkeutuu isäntäkasvinsa kuoren läpi. Noin metrin läpimittaiseksi pallomaiseksi kasvustoksi kehittyvä misteli estää isäntäpuun ravinnonkuljetuksen niin tehokkaasti, että usein puoliloisen kasvukohdan yläpuoliset latvukset ja oksat kuolevat.
Misteli riistää isäntäänsä tehokkaasti. Vertailuissa loisen ja isännän välillä mistelin on todettu sisältävän 3-5 kertaa enemmän ravintoaineita. Liian tehokkaasti noita aarteita ei kuitenkaan voi hyödyntää, sillä isäntäpuun kuolema merkitsisi väistämätöntä tuhoa myös loiskasville.
Misteli iskee tehokkaimmin pehmeäkuorisiin puulajeihin kuten pajuihin, poppeleihin, omenapuihin ja haapoihin. Suomessa misteliä tavataan vain Paraisilla, mutta lajin maihinnousua on odotettu jo jonkin aikaa. Eurooppalaisia puita stressaavan loisen kanta on vakiintunut jo aikoja sitten Tukholman seudulle, joten ilmastolliset tai kasvimaantieteelliset olosuhteet eivät mitenkään estäisi mistelin kotiutumista myös meille.
Lähteet: Arvioikaa.com ,historianet.fi
Kuvat:Pinterest.com